Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 30. septembra 2021

DÜRRENMATT, FRIEDRICH - SUDCA A JEHO KAT

DÜRRENMATT, FRIEDRICH

SUDCA A JEHO KAT

Petit Press, Bratislava, 2005
edícia Svetová knižnica SME (22)
preklad Perla Bžochová
ISBN 80-85585-32-4

beletria, román, literatúra švajčiarska
140 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, pečiatky v knihe

2,90 €

*trsos*belx*

Novela Sudca a jeho kat nie je klasická detektívka, hoci jej autor vychádza z konzervatívnej detektívnej školy a za vzory mu slúžia takí svetoví spisovatelia, ako sú Dashiell Hammett, Rex Stout, Raymond Chandler a Georges Simenon. Dej novely je síce postavený na tradičnom zápase dobra a zla, ale pátranie je založené výlučne na racionálnom uvažovaní, náhoda v ňom nezohráva nijakú úlohu. Hlavná postava komisár Bärlach nie je kladný hrdina v pravom zmysle slova, nie je človekom bez viny, balansuje na hranici spravodlivosti. Nejde mu totiž len o odhalenie zločinca, ale predovšetkým o zmierenie so sebou samým... V roku 1975 novelu sfilmoval režisér Maximilian Schell.

Švajčiarsky autor píšuci po nemecky Friedrich Dürrenmatt (1921 - 1990) je známy predovšetkým ako dramatik. Pochádzal z rodiny evanjelického kňaza a v Berne a Zürichu študoval teológiu, filozofiu a literatúru. Istý čas pracoval ako kreslič, grafik a divadelný kritik. Okrem divadelných hier sa venoval aj divadelnej teórii, esejistike a je autorom viacerých rozhlasových hier. Uznanie si však získal aj svojou prozaickou tvorbou ako autor náročných, literárne hodnotných detektívnych príbehov. Napísal novelu Sudca a jeho kat (1950) a romány Podozrenie (1953), Malér (1956), Sľub. Rekviem na kriminálny román (1958), ktorý preslávila jeho filmová podoba pod názvom Stalo sa za bieleho dňa.