Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 5. augusta 2015

MERLE, ROBERT - MALEVIL

MERLE, ROBERT

MALEVIL
(Malevil)

Smena, Bratislava, 1986
edícia Máj (485)
preklad Miroslav Neman
ilustrácie Peter Ondreička
prebal Peter Ondreička

beletria, román,
456 s., slovenčina
hmotnosť: 517 g

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: dobrý

2,00 € 

*home**juran*tomzom*in*belx-fra

Veľká noc roku 1977: v pivnici vyhĺbenej v brale starého hradu Malevilu stáča Emanuel Comte so svojou gazdinou a jej synom víno do fliaš, zatiaľ čo jeho priatelia debatujú o nadchádzajúcich obecných voľbách.

V tomto všednom a obyčajnom dni sa nečakane rozpúta jadrová katastrofa, ktorá zasiahne celý svet alebo aspoň jeho veľkú časť. Okolo Malevilu, ktorého stáročné bralo ochráni jeho obyvateľov pred smrtiacou páľavou, je všetko v zlomku sekundy zničené. Lesy zhoria v plameňoch, dediny a mestá ľahnú popolom. Zem sa zmení na suchý neživý prach.

Hŕstka odvážnych mužov na čele s Emanuelom Comtom sa púšťa do zápasu o prežitie na spálenej planéte, po ktorej sa potulujú bandy jednotlivcov, ktorí takisto zostali nažive po globálnej katastrofe a chcú sa zmocniť malevilského hradu a jeho zásob.

Čitateľ sa stáva svedkom neúprosného boja o holú existenciu, keď ľudia dvadsiateho storočia sa odrazu ocitli v podmienkach primitívnej spoločnosti a keď sa niekedy zdá, že historický vývin sa neodvíja po špirále, ale v uzavretom kruhu, keď malé spoločenstvo Malevilčanov vytvorí nielen podmienky pre zachovanie ľudského rodu, ale perspektívne i pre jeho opätovné zničenie. V románe sa hovorí o nedokonalosti ľudskej povahy, no z konania a životných osudov kladných hrdinov vyžaruje autorova nezlomná viera v tvorivé sily človeka.

Merlova politická fikcia, ktorá sa mala uskutočniť roku 1977, rieši najzákladnejšie otázky súčasnosti: otázku moci a vlády, monogamie a polygamie, lásky a zmyslovej túžby, obrany vznikajúceho života pred násilníkmi a stále naliehavo vystríha celé ľudstvo, stojace ako nikdy dosiaľ pred dilemou, či bude žiť, alebo nájde skazu v plameňoch jadrovej vojny. Roberta Merla (nar. 1908) nemusíme slovenským čitateľom predstavovať, poznajú ho z dosiaľ preložených úspešných diel Smrť je mojím remeslom, Ostrov, Živočích obdarený rozumom alebo Muži pod ochranou. Do literatúry vstúpil románom Víkend na Zuydccoote roku 1949, za ktorý dostal hneď Goncourtovu cenu a jeho Ostrov bol odmenený roku 1962 Cenou bratstva. Okrem toho, že je Merle plodným románopiscom, od roku 1977 vydáva niekoľkozväzkovú ságu rodiny Sioracovcov, ktorá má státisíce čitateľov nielen vo Francúzsku, ale aj u nás a na celom svete, píše aj divadelné hry, kritické eseje, historické štúdie a je súčasne výborným prekladateľom anglickej krásnej literatúry.