Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 13. mája 2014

DOMÁCÍ LÉKAŘ

DOMÁCÍ LÉKAŘ
Moderní zdravovědný rádce

Avicenum, Praha, 1973
2. vydanie, 80.000 výtlačkov
ilustrácie: Jan Herink, Jindřich Krejča, Alena Máchová, Karel Sloup

zdravie, zdravotnícka literatúra,
608 s., čb a far obr., čeština
hmotnosť: 1035 g

tvrdá väzba s prebalom

1,90 € stav: dobrý *hroda**zdr*
2,00 € stav: veľmi dobrý *bruri**zdr* PREDANÉ

DOMÁCÍ LÉKAŘ patří do každé rodiny a neměl by chybět v žádné knihovně.

Je to moderní zdravovědný rádce - ve zdraví i v čase nemoci. Zdravý člověk se poučí o složení lidského těla, o funkcích orgánových soustav a rád si počte o zdravém způsobu života, který má vliv na uchování zdraví tělesného i duševního. Avšak  "nemoc nechodí po horách, ale po lidech“, jak říká stará lidová moudrost - každý se s ní v životě setká, ať už jako nemocný, nebo jako ošetřující. Někdy naruší denní práci a noční odpočinek jenom nepříjemná rýma nebo nachlazení, jindy musí pacient na čas do postele, ale přijde i nemoc, která převrátí pořádek a vyděsí nemocného i jeho okolí.

Každá nemoc potřebuje ošetření - často velmi rychlé - ještě dříve, než přijde lékař. Již naši předkové věděli, že "malá pomoc je lepší než velká nemoc“, to znamená, že při prvních známkách onemocnění je třeba pomoci organismu, aby se dovedl ubránit dalšímu rozvinutí nemoci. Nebudeme se dnes léčit podomácku nějakými málo účinnými prostředky podle odkazů prababiček, když lékař může předepsat lék, který působí rychle a spolehlivě, když nám zajistí speciální ošetření nebo odborný zákrok podle posledních poznatků medicíny. Přesto se však stále osvědčují některé staré dobré rady. Často je třeba učinit takové opatření, které pomůže udržet přijatelný zdravotní stav, nebo dokonce může chránit ohrožený život, než přijde lékařská pomoc. Nemocný musí také umět sdělit lékaři své potíže, správně plnit jeho pokyny, musí si poradit v domácí péči. K tomu mu budou užitečné vědomosti, které získá v této příručce. Naučí se nemoci předcházet a v nemoci spolupracovat s ošetřujícím lékařem.

Kniha shrnuje poznatky ze všech oborů lékařství. Podávají je srozumitelným způsobem odborní lékaři, kteří dobře znají potíže, potřeby a otázky

nemocných. Hovoří o příznacích, průběhu, možných komplikacích a obvyklém způsobu léčení nemocí, o první pomoci v naléhavých případech, poskytují rady, které může nemocný nebo jeho ošetřovatel prakticky použít.

Pro instrukci čtenáře je velmi cenná obrazová část knihy: je to řada anatomických kreseb v části pojednávající o složení lidského těla, poutavé jsou barevné obrázky na příloze; v kapitole gynekologicko-porodnické jsou kresbou vyjádřeny rady pro životosprávu nastávajících matek, zvláště doporučená cvičení; při předlékařské první pomoci a zhotovování obvazů pomohou názorné obrázky v kapitole chirurgické a při nápravě vad pohybové soustavy v kapitole ortopedické; důležité jsou ilustrace k pokynům ošetřování nemocného, jsou to kresby a fotografie různých pomůcek, které můžeme obstarat nebo sami zhotovit, ukázky ošetřovatelských úkonů, úpravy prostředí nemocného apod. Barevná příloha obsahuje řadu léčivých rostlin s návodem ke sběru i použití, nejnebezpečnější jedovaté houby, fotografie některých kožních onemocnění, rentgenové snímky tělních dutin a orgánů a zlomenin horních i dolních končetin.

DOMÁCÍ LÉKAŘ by tedy měl být stále po ruce, aby v něm čtenář mohl číst ze zájmu nebo z potřeby. Nemoc je jedna z obtížných zkoušek života a musíme ji umět zvládnout co nejlépe, s neotřesenými nervy!