Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 24. júna 2024

TRACY, BRIAN - AKO VEDÚ ÚSPEŠNÍ LÍDRI

TRACY, BRIAN

AKO VEDÚ ÚSPEŠNÍ LÍDRI
(How the best leaders lead)
Osvedčené zásady sebariadenia a vedenia ľudí

Eastone Books, Bratislava, 2010
preklad Katarína Varsíková
ISBN 978-80-8109-145-2

knihy v slovenčine ,motivácia, psychológia sociálna,
192 s., slovenčina

mäkká väzba
stav: veľmi dobrý

3,00 €

*psy*

V knihe autor odhaľuje stratégie, ktoré používajú špičkoví manažéri a podnikatelia na dosiahnutie výnimočných výsledkov bez ohľadu na náročnosť trhu či tlak konkurencie. Veľmi jasne definuje vlastnosti a predpoklady úspešného lídra, odporúča spôsoby, ako ich rozvíjať a neustále zdokonaľovať. Dozviete sa, ako: sebe i svojmu tímu stanoviť jasné ciele; vymedziť priority a kľúčové úlohy, na ktoré sa treba zamerať; rýchlejšie riešiť problémy a robiť lepšie rozhodnutia; zvoliť vhodný štýl vedenia pre danú situáciu; motivovať svojich ľudí k mimoriadnym výkonom. Autorom knihy je Brian Tracy, uznávaný odborník v oblasti rozvoja osobného potenciálu a osobnej výkonnosti. V ponuke vydavateľstva Eastone Books nájdete aj jeho ďalšie dva bestsellery: Najprv zjedzte žabu, Vytvorte si svoju vlastnú budúcnosť.





 

JOHANIDES, JÁN - NEPRIZNANÉ VRANY

JOHANIDES, JÁN

NEPRIZNANÉ VRANY

Slovenský spisovateľ, Bratislava, 1978
edícia Nová próza
prebal Ladislav Roztoka
1. vydanie, 4.000 výtlačkov
13-72-057-78

knihy v slovenčine, literatúra slovenská, novela, beletria
72 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

2,00 €

*bels*

V Nepriznaných vranách Johanides zo slovenských prozaikov medzi prvými prichádza s témou veľkého priemyselného závodu v menšom meste a s celou problematikou, akú táto skutočnosť sama osebe prináša. Tu aj sám vstupuje do deja, neuhýba teda pred svetlom, ktoré vyvolal k životu. Balada o vkladnej knižke sa dotýka rodiny, kde po smrti jedného člena vyplávajú na povrch skutočné vzťahy a city, konzumné meštiacke záujmy a vzájomná ľahostajnosť.

 

VERNE, JULES - CESTA NA MESIAC

VERNE, JULES

CESTA NA MESIAC

Mladé letá, Bratislava
edícia Dobrodružné čítanie
2. vydanie, 20.260 výtlačkov

knihy v slovenčine, literatúra francúzska, dobrodružné, sci-fi, mládež, beletria, román
412 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal poškodený

15,00 €

*b-fra*

Dobrodružný príbeh Cesta na Mesiac Julesa Verna, sa odohráva v USA. Gun Club, ktorý vyrába zbrane, je znepokojený mierom, pretože ich delá nemajú bez boja uplatnenie. Preto vymýšľajú spôsoby, ako vyhlásiť vojnu inému štátu, ale Barbicane má skvelý nápad. Vyrobiť obrovské delo, ktoré vystrelí strelu až na Mesiac. Všetko sa darí, až kým nenarazia na problém. Kde umiestniť delo. Nakoniec si vyberú Floridu, kde sídli aj Barbicanov odveký nepriateľ Nicol. Keď je delo hotové a čaká sa už len na vhodný okamih, na vystrelenie strely, určený hvezdárňou vstúpi na scénu Ardan, ktorý je ochotný nechať sa vystreliť v strele na mesiac. Ponúkne Nicolovi a Barbicanovi, aby leteli na mesiac všetci traja. Ponuku príjmu a uzmieria sa. Pri vystrelení strely je všetko v poriadku. Problémy nastanú počas cesty. Strela sa stretne s druhým mesiacom Zeme. Ten vychýli strelu z dráhy. Hvezdáreň zároveň zle určila počiatočnú rýchlosť strely, a preto strela nedopadne na Mesiac, ale stane sa jeho obežnicou. Pokračovaním sú knihy Okolo mesiaca a Všetko naopak.




 

PEALE, NORMAN VINCENT - SÍLA POZITIVNÍHO MYŠLENÍ

PEALE, NORMAN VINCENT

SÍLA POZITIVNÍHO MYŠLENÍ
(The Power of Positive Thinking)

Pragma, Praha,
edícia Knižní klub
preklad Jitka Lukešová
obálka Zdeněk Ziegler

knihy v češtine, motivácia, psychológia, ezoterika
248 s., čeština

tvrdá väzba
stav: dobrý

5,00 €

*ezo*

Pastor N. Peale, jehož rady a doporučení pomohly změnit dosavadní životy milionů Američanů, čtivým a nenásilným způsobem přibližuje modernímu člověku pravdu Starého a Nového zákona. Vychází přitom z dlouhodobých zkušeností a pravdivost svých tvrzení dokazuje na skutečných příbězích. Právě četba opravdových životních příběhů pomůže čtenáři pochopit, že pozitivní myšlení, které autor doporučuje, vede k úspěšnému a šťastnému životu.


 

SENOR, DAN - START-UP NATION

SENOR, DAN
SINGER, SAUL

START-UP NATION
(The Story of  Israel´s  Economic Miracle)
Příběh izraelského hospodářského zázraku

Aligier, Praha, 2012
preklad Hana Škapová
obálka Erik Baker
2. vydanie,
ISBN 978-80-904895-1-6

politika, knihy v češtine, judaica, literatúra americká, ekonomika,
323 s., čeština

mäkká väzba,
stav: veľmi dobrý

6,00 €

*ekon*

Kniha START-UP NATION hledá odpověď na nelehkou otázku: jak je možné, že v Izraeli - v zemi, která existuje pouhých šedesát let, má 7,1 mil. obyvatel, nedisponuje žádnými přírodními zdroji, je obklopena nepřáteli a od svého založení je nepřetržitě ve válečném stavu - vzniká mnohem větší počet nových firem než ve velkých, stabilních zemích, které žijí v míru, jako jsou Japonsko, Čína, Indie, Jižní Korea, Kanada nebo Velká Británie? Autoři, odborníci na geopolitiku Dan Senor a Saul Singer, popisují s využitím příkladů a příběhů předních izraelských podnikatelů a investorů, jak izraelská kultura, utvářená nutností překonávat nepříznivé podmínky, vyúsťuje v jedinečnou kombinaci novátorství a podnikatelského elánu.

Podle autorů Izrael není jen země, je to také určitý způsob myšlení. Zatímco jiné národy kladou důraz na korektní chování a pečlivé přípravy, Izraelci stavějí na první místo chucpe. „Když izraelský podnikatel dostane nový nápad, pustí se do jeho realizace ještě tento týden," říká výstižně jeden americký analytik. Na geopolitické úrovni autoři hledají hlubší příčiny a objasňují, proč lze za klíčové faktory hospodářského vzestupu této země označit izraelskou imigrační politiku, strategie v oblasti výzkumu a vývoje a povinnou vojenskou službu. Umožňují tak porozumět důvodům, proč je mezi tituly obchodovanými na akciovém trhu NASDAQ zastoupeno více izraelských firem než firem z Evropy, Jižní Koreje, Japonska, Singapuru, Číny a Indie dohromady.

Oblastí Blízkého východu se zabývá ohromné množství studií a jiných materiálů. Přesto je k dispozici jen překvapivě málo informací týkajících se izraelského hospodářského růstu a strategií, které k němu napomohly. Kniha dokládá, že z izraelského příkladu se mohou poučit nejen jiné země a národy, ale také jednotlivci, kteří chtějí vybudovat vzkvétající podniky. Ve chvíli, kdy se národní ekonomiky většiny zemí světa snaží nalézt východisko z recese a získat potřebné růstové impulsy, nabízí se zde ideální příležitost inspirovat se zkušenostmi tohoto pozoruhodného a houževnatého národa a nové, působivé podněty hledat právě u něj.




 

TANSKÁ, NATAŠA - S DIEVČISKOM SA NEHRÁME

TANSKÁ, NATAŠA

S DIEVČISKOM SA NEHRÁME

Mladé letá, Bratislava, 1984
ilustrácie Renáta Vlachová
2. vydanie, 15.000 výtlačkov
66-036-84

beletria, knihy v slovenčine, literatúra slovenská, knihy pre deti,
64 s., slovenčina

tvrdá väzba,
stav: dobrý, neutorské venovanie

3,50 €

*dets*

Humor a iskrivý dialóg, chlapčenské šibalstvá a dievčenská vynaliezavosť charakterizujú dobrodružné príbehy dvojičiek Peťka a Paľka a ich odstrkovanej sestry Lucky. Príťažlivé grafické hry, veľké písmená a veselé pestrofarebné ilustrácie poskytujú deťom, najmä začínajúcim čitateľom, potešenie z ľahkého a hravého čítania.



 

CHRISTIEOVÁ, AGATHA - VRAŽDY PODĽA ABECEDY

CHRISTIE, AGATHA

VRAŽDY PODĽA ABECEDY

Smena, Bratislava, 1965
edícia Labyrint (5)
doslov Kornel Földváry
1. vydanie, 40.000 výtlačkov
73-262-65

knihy v slovenčine, literatúra anglická, detektívky, beletria
244 s., slovenčina

tvrdá väzba, malý formát
stav: dobrý

2,50 €

*dete*

Vynikajúca detektívka z roku 1936 patrí k najznámejším a najlepším dielam Agathy Christie a aj dnes zaujme originálnou zápletkou a prekvapujúcim rozuzlením. V prímorských letoviskách na juhu Anglicka vyčíňa sériový vrah. V anonymných listoch, ktoré posiela slávnemu detektívovi, vopred upozorňuje na miesto najbližšej vraždy. Aj výber obetí podľa abecedy svedčí o metodickej mysli, čo sa rozhodla hodiť rukavicu samému Herculovi Poirotovi.



 

streda 19. júna 2024

PARACELSUS - FILOSOFIE OKULTNÍ

PARACELSUS

FILOSOFIE OKULTNÍ
(De occuta philosophia Theophrasti Paracelsi)

Trigon, Praha, 1990
preklad Jaroslav Novák
obálka V. Zadrobílek
1.200 výtlačkov
103-016-90

ezoterika,filozofia,
62 s., čeština

mäkká väzba, malý formát
stav: veľmi dobrý

29,00 €

*edic*

Filosofie okultní urozeného a slovutného pána Aureola Filipa Theofrasta Bombasta z Hohenheimu řečeného Paracelsa, lékaře a filosofa znamenitého. De occulta philosophia Theophrasti Paracelsi. Reprint prvorepublikového vydání (Praha, Universalia 1932). Český překlad podle ženevského vydání z roku 1658 pořídil Jaroslav Novák. Drobná knížka shrnující Paracelsovy názory na oblast okultních jevů, jako jsou magie, čarodějnictví, nekromantie, pyromantie, hydromantie a další.

LEWIS, DAVE - LED ZEPPELIN

LEWIS, DAVE

LED ZEPPELIN

Champagne Avantgarde, Bratislava, 1992
edícia Gold Music Quality (2)
1. vydanie
ISBN 80-7150-031-3

hudba, životopisy
124 s., čb a far. fot., slovenčina

tvrdá väzba, veľmi veľký formát
stav: dobrý

8,00 € 

*hud*

JIROUŠEK, ALEXANDER - KOŠICE

JIROUŠEK, ALEXANDER

KOŠICE

Východoslovenské vydavateľstvo, Košice, 1986
prebal Milan Fabian
3. vydanie, 11.000 výtlačkov
83-002-86

publikácie obrázkové, geografia, monografie, cassoviensie,
240 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý

4,50 €

*cass*


PŘÍHODA, VÁCLAV - ONTOGENEZE LIDSKÉ PSYCHIKY I., II., III.

PŘÍHODA, VÁCLAV

ONTOGENEZE LIDSKÉ PSYCHIKY I., II., III.
Vývoj člověka do patnácti let
Vývoj člověka od patnácti do třiceti let
Vývoj člověka od třiceti do čtyřiceti pěti let

Státní pedagogické nakladatelství, Praha, 1977
edícia Učebnice vysokých škol
obálka Jiří Balcar
4. nezmenené vydanie, 10.000 výtlačkov
14-610-77

psychológia
416+232+308 s. , čeština

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý

6,00 €

*psy*

 

ŠIŠKA, STANISLAV - PRAVEKÉ HRNČIARSTVO

ŠIŠKA, STANISLAV

PRAVEKÉ HRNČIARSTVO 

Tatran, Bratislava, 1980
edícia Dávnoveké umenie Slovenska - Ars slovaca antiqua (9)
1. vydanie, 4.000 výtlačkov
61-170-80

archeológia, história,
112 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, v zadnej časti knihy fľak, venovanie a podpis od autora

15,00 €

*his*


KORÁN

KORÁN
(Al-Qur´án)

Odeon, Praha, 1972
edícia Živá díla minulosti (63)
preklad Ivan Hrbek
obálka Zdeněk Sklenář
5. vydanie (v Odeone a v tomto preklade 1.), 20.000 výtlačkov
01-022-72

náboženská literatúra, náboženstvá východné, náboženstvo
806 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal po krajoch pokrčený

6,90 €

*nab*

Překlad jediné základní knihy islámské věrouky je uspořádán nikoliv podle kanonické posloupnosti súr, nýbrž podle jejich chronologie, aby vynikla vývojová řada myšlenek, vtělených do Koránu. Obšírný úvod přibližuje čtenářivznik všech částí muslimského posvátného textu a posuzuje je i z hlediska tematických ideovych okruhů. Komentář pak objasňuje smysl a souvislosti, jež se vztahují přímo k jednotlivým veršům.

BALCAR, BLAHOSLAV - TAJEMSTVÍ POTOPY

BALCAR, BLAHOSLAV

TAJEMSTVÍ POTOPY

Nový život, Praha, 1991
obálka František Fabík
1. vydanie, 10.000 výtlačkov
ISBN 80-900166-1-8

náboženská literatúra, náboženstvo
252 s., čeština

mäkká väzba
stav: dobrý

4,50 €

*nab*




SERNA, ANA - PREČO? AKO? KDE?

ÍŃIGO, TAJDA

PREČO? AKO? KDE?
(Por qué? Cómo? Dónde?)

Mladé letá, Bratislava, 2010
preklad Peter Száraz
ilustroval Susaeta
obálka Marcela Grez
ISBN 978-80-10-01825-3

knihy v slovenčine, literatúra španielska, knihy pre deti, encyklopédie, príroda,
266 s., slovenčina

tvrdá väzba
stav: dobrý

PREDANÉ

*dets*

Skvelá encyklopédia s nádhernými realistickými farebnými ilustráciami pre malých zvedavcov. Obsahuje množstvo zaujímavých informácií o ľudskom tele, o divých a domácich zvieratkách, o morských živočíchoch, o prírode, o sopkách, či vesmíre. Alebo vás zaujíma svet dinosaurov? Potom je táto knižka plná vysvetlení práve pre vás.


 

KON, IGOR SEMJONOVIČ - HLEDÁNÍ VLASTNÍHO JÁ

KON, IGOR SEMJONOVIČ

HLEDÁNÍ VLASTNÍHO JÁ
(V poiskach sebja)

Svoboda, Praha, 1988
preklad Eduard Urbánek
prebal Miroslav Žáček
1. vydanie, 1.900 výtlačkov
25-093-88

knihy v češtine, psychológia, pedagogika, motivácia
280 s., čeština

tvrdá väzba
stav: dobrý, pečiatky v knihe, bez prebalu

2,50 €

*psy*



 

COHEN, LEONARD - KNIHA TOUŽENÍ

COHEN, LEONARD

KNIHA TOUŽENÍ
(Book of longing)

Argo, Praha, 2008
preklad Miroslav Jindra
ilustrácie Leonard Cohen
1. vydanie
ISBN 978-80-7203-941-8

knihy v češtine, literatúra kanadská, poézia,
248 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

PREDANÉ

*poe*

Spisovatel, zpěvák, písničkář – to všechno je Leonard Cohen. Kniha toužení je však sbírkou básní a dodejme tedy k seznamu Cohenových profesí, že je básník, a to básník v Čechách nikoliv neznámý (sbírky Smrt muže, který patřil jedné ženě, Výbor z poezie, Květiny pro Hitlera...). Sbírka vznikala od 90. let do současnosti, z velké části v zenbuddhistickém klášteře na hoře Mt. Baldy v Kalifornii. Tuto horu, jak praví encyklopedický slovník, "navštěvují obvykle zkušení lyžaři, které láká technická nesnadnost zdejších sjezdovek". Zkušený mistr slova Cohen zde v tiché kontemplaci pět let působil jako kuchař a tajemník svého duchovního učitele Sasaki Roshiho. "Rozhovory se zde netrpí," řekl později. Ke komunikaci obyvatel kláštera sloužila převážně gesta a zvuky zvonků, řehtaček a klapaček. O to větší soustředění nalezl na psaní písňových textů a básní na svá obvyklá témata: láska, Bůh, židovství, stáří, smrt.
 

SALVANESCHI, NINO - KATEDRÁLA BEZ BOHA

SALVANESCHI, NINO

KATEDRÁLA BEZ BOHA

Spolok sv. Vojtecha, Trnava, 1947
edícia Svet (C)
preklad Nora Záhorská
obálka Vincent Hložník

knihy v slovenčine, literatúra talianska, náboženská literatúra, kresťanstvo, beletria, román
259 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

9,90 €

*b-ita*

Máte pravdu. Mal som hostí, akýchsi Angličanov a Američanov. Ponáhľal som sa na stanovenú dobu všetkých prepustiť a rezervovať podľa dohody celý hotel barónovi. Medzi klientmi mal som práve na rekonvalescencii indickú princeznú Ruth Yong, ktorá si pri odchode zlomila priehlavok. Nemohol som ju poslať preč, keď nevedela stáť na nohách. Mala už pripravenú i batožinu, dáma, ktorá ju sprevádza, vám to môže povedať. Ostatne, ospravedlním sa barónovi. Princezná mu tu nijako nebude na ťarchu. Má obsadené tri posledné izby pravého krídla, tie, ktoré vidieť odtiaľto s tými spustenými červenými záclonami. Nevychádza z izby. Nehráva. — A potom tichšie zakončil : — Je to bývalá tanečnica svätého chrámu v Ganiges, tá povestná tanečnica, o ktorej písali noviny pred štyrmi rokmi, keď opustila chrám, aby mohla tancovať v londýnskej Olympii. Neviem, či sa pamätáte na ten škandál. Je to ozajstná krásavica.

 

REYNOLDS, ANTHONY - LEONARD COHEN

REYNOLDS, ANTHONY

LEONARD COHEN
(Leonard Cohen: A remarkable life)
Pozoruhodný život

Mladá fronta, Praha, 2012
preklad Klára Kolinská a Miroslav Jindra
obálka Fresh Lemon
1. vydanie
ISBN 978-80-204-2400-6

knihy v češtine, umenie, životopisy, literatúra austrálska, hudba,
360 s., čeština

pevná väzba s prebalom, veľký formát
stav: veľmi dobrý

PREDANÉ

*hud*

Navzdory Cohenově uhýbavosti, která je příznačná pro jeho vlastní zpětné pohledy na uplynulých čtyřicet let, se z textu knihy postupně vynořuje překvapivě upřímný obraz legendární osobnosti, jež se těší ojedinělé loajalitě obdivovatelů a ctitelů všech věkových skupin.

Od dávných málo lukrativních začátků mladého a nadšeně přijímaného montrealského básníka přes hojné cestování, milostné vztahy a náboženské krize k nedávným koncertním šňůrám se tu Cohenův život předestírá jako dosud nikdy. Fascinující podrobný životopis Anthony Reynoldse čerpá z desítek nových rozhovorů s minulými i současnými členy Cohenových doprovodných skupin, jeho obchodními partnery, redaktory, přáteli, fanoušky, producenty, kolegy, odpůrci a vrstevníky.




 


 

utorok 18. júna 2024

DUCHANEOVÁ, SANGEET - SVOBODNÉ ZEDNÁŘSTVÍ

DUCHANEOVÁ, SANGEET

SVOBODNÉ ZEDNÁŘSTVÍ
(The Little Book of Freemasonry)

Slovart, Praha, 2007
edícia Evergreen
preklad Jana Novotná
ISBN 978-80-7209-954-2

knihy v češtine, história, literatúra faktu, dejiny,
152 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom, menší formát
stav: veľmi dobrý

9,90 €

*hist*

Tato kniha popisuje historii svobodného zednářství v Evropě a Spojených státech a vysvětluje duchovní význam a symboliku používanou v učeních této záhadné společnosti.


 

ÖTVÖS, ANNA - LOLINA KNIHA

ÖTVÖS, ANNA

LOLINA KNIHA
(Lola könyve)
Lola Matzner, Sándor Márai a Košice na prelome 19. a 20. storočia

Artforum, Bratislava, 2018
preklad Galina Sándorová
ISBN 978-80-8150-242-2

knihy v slovenčine, literatúra maďarská, životopisy, história, cassoviensie
196 s., slovenčina

tvrdá väzba
stav: veľmi dobrý

19,00 €

*cass*

Kto sa skrýva za písmenom L., ktoré vo svojich denníkoch často spomínal Sándor Márai? Kto viac ako šesťdesiat rokov sprevádzal spisovateľa, mysliteľa a človeka s komplikovanou povahou a bol prvým čitateľom jeho textov?

Osobnosť Loly, Ilony Matzner, manželky Sándora Máraia, je pre čitateľov a milovníkov literatúry dodnes veľká neznáma. Spisovateľ si úzkostlivo strážil súkromný život. Košická historička Anna Ötvös však našla a doslova zachránila množstvo dokumentov, ktoré tvoria mozaiku ich spoločného života: rozhovory, spomienky, fotografie, výpisy z matriky, vysvedčenia, listy, denníky, zvukové a obrazové záznamy. Tie boli zdrojom pátrania po Lole, autonómnej osobnosti, žene z významnej košickej lekárskej rodiny, o ktorej Márai napísal: Moja matka, dcéra, priateľka, milenka, moje dieťa..





 

VEDRAL, HONZA - MIRO ŽBIRKA ZBLÍZKA

VEDRAL, HONZA

MIRO ŽBIRKA ZBLÍZKA
rozšírené vydanie

Slovart, Bratislava, 2016
preklad Peter Macsovszky
obálka Vladimír Vimr
predslov Juraj Čurný
revidované vydanie,
ISBN 978-80-556-5787-5

knihy v slovenčine, literatúra česká, životopisy, umenie, hudba,
264 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: veľmi dobrý

PREDANÉ

*hud*

Kniha je osobným príbehom talentovaného umelca a autentickým príbehom o začiatkoch a vývine slovenského popu. Hoci autor spomína všetky kľúčové udalosti v Mekyho súkromnom živote, pozornosť je sústredená na jeho hudobnú kariéru. Nezameriava sa však len na najväčšie úspechy, čriepky skladá od šesťdesiatych rokov až do súčasnosti, čím vytvára pestrú mozaiku ľudí a udalostí na československej hudobnej scéne. Autor knihy, český hudobný publicista Honza Vedral, nazýva hudobný príbeh Mekyho Žbirku jedným z najúžasnejších príbehov československej populárnej hudby.






 

LAUBERT, VLADIMÍR - PŘIROZENÁ MYSL

LAUBERT, VLADIMÍR

PŘIROZENÁ MYSL

Eugenika, Bratislava, 2008
preklad Jarmila Valentová
obálka Miroslav Nemec
1. vydanie
ISBN 978-80-8100-029-4

ezoterika, psychológia
240 s., čeština

mäkká väzba
stav: dobrý

7,00 €

*ezo*

Tato kniha nabízí pojednání o síle mysli a vědomí, a to nejen lidského. Autor zde uvádí několik pozoruhodných příběhů i o zvířatech a popisuje rozhovor s médiem, kontakt s blízkými zesnulými "strašení" démonických bytostí či záhadné zážitky. Zamýšlí se nad relativitou časových rovin, minulými životy, jinými civilizacemi, životem po smrti či jednotu všeho... Zkrátka je to kniha o fascinujících skutečnostech naší existence. Kapitoly: Mezi nebem a zemí, Minulost, přítomnost i budoucnost se vzájemně prolínají, Krac, Buddhismus neboli odkaz Východu, Cesta do vlastního nitra, Co mají společné římské a slovenské dějiny, Mysl a počítač, Kvádové, Mysleme !

ŠÍP, LADISLAV - WAGNEROVA CESTA DO PRAHY

ŠÍP, LADISLAV

WAGNEROVA CESTA DO PRAHY

Supraphon, Praha, 1987
edícia Lyra pragensis (78)
ilustrácie Adolf Absolon
1. vydanie, 9.500 výtlačkov
02-070-87

umenie, hudba, fikcia, história, miniknihy,
149 s., čeština

tvrdá väzba, malý formát
stav: veľmi dobrý

3,00 €

*poe*

Historická fikce popisující pražské pobyty R. Wagnera v letech 1832 a 1834 a jeho setkání s K. H. Máchou.



 

HARTMANN, FRANZ - SYMBOLY ROSIKRUCIÁNŮ

HARTMANN, FRANZ

SYMBOLY ROSIKRUCIÁNŮ 

Horus, Brno, 1992
edícia Zlatý Úsvit (5)
preklad Martin Mrskoš a Jana Nechutová
1.000 výtlačkov

knihy v češtine, ezoterika, okultizmus, astrológia, literatúra nemecká,
56 s., čeština

mäkká väzba s prebalom, malý formát
stav: dobrý

9,90 €

*ezo*






 

BONDER, NILTON - JIDIŠE KOP

BONDER, NILTON

JIDIŠE KOP
(Yidishe Kop)
Tvůrčí řešení problémů v židovské tradici, vzdělanosti a humoru

Euromedia Group, Praha,  2008
preklad Jakub Guziur
obálka Miloslav Disman
1. vydanie,
ISBN 80-242-2010-5

náboženstvo, židovstvo, humor, filozofia, knihy v češtine, judaica
143 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom, malý formát
stav: veľmi dobrý

9,90 €

*juda*

Židé mají přirozené nadání překonávat nesnáze. Pokud jste v úzkých, naučíte se myslet rychle - Židé, kteří byli pronásledováni po staletí, mají v hledání východisek ze zdánlivě bezvýchodných situací dlouholetou praxi. Ty nejobtížnější problémy Židé řeší také pomocí tradičních způsobů interpretace a rozumového chápání posvátných spisů. Vznikl tak důvtipný způsob myšlení, který se v jidiš nazývá jidiše kop - doslova: "židovská hlava".

Rabi Nilton Bonder nás v této knize seznamuje se základními principy tohoto přístupu k myšlení, který umožňuje zvládat "neřešitelné" situace, v nichž se - ať již v obchodě nebo životě - občas ocitáme. Prostřednictvím židovského humoru, folklóru a vyprávění slavných rabínů nám ukazuje, jak dospět k "bláznivé moudrosti", díky níž budeme schopni prohlédnout zdánlivé "pravdy" a uchopit jádro každého problému.

 


 


 

ROLLAND, ROMAIN - PETR A LUCIE

ROLLAND, ROMAIN

PETR A LUCIE
(Pierre et Luce)

Odeon, Praha, 1970
preklad Jaroslav Zaorálek
obálka Dagmar Berková
4. vydanie, 40.000 výtlačkov
01-025-70

knihy v češtine, literatúra francúzska, beletria, román, novela,
132 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom, malý formát
stav: dobrý

3,50 €

*w-gagot*bfra*

Milostná novela, jemně kreslený příběh tragické lásky mladých milenců zahalený stínem válečného utrpení a hrůzy první světové války. Oba mladí lidé žili svou bezmeznou láskou a svými romantickými sny a ve velikonočním týdnu se měli zcela oddat jeden druhému...


 



 

SARTRE, JEAN-PAUL - SLOVÁ

SARTRE, JEAN-PAUL

SLOVÁ
(Les Mots)

Spolok slovenských spisovateľov, Bratislava,
edícia Knižnica svetových autorov (14)
preklad Vladimíra Komorovská
obálka Dušan Babjak
predslov Roman Michelko
1. vydanie
ISBN 978-80-8061-430-0

knihy v slovenčine, literatúra francúzska, filozofia, beletria, autobiografia,
144 s., slovenčina

mäkká väzba, malý formát
stav: veľmi dobrý

9,90 €

Sartrovo filozofické dielo Slová nesie črty osobného bilancovania, ktoré sa vracia ku kľúčovým otázkam vynárajúcim sa v autorovej tvorbe. Poznačený dobou, ktorá svetovými vojnami otriasla postavením ľudskej bytosti a vychádzajúc z existencionalistickej línie búrajúcej tradičný hodnotový systém aj nazeranie na ľudské bytie, spochybňuje všetko - slovo, ako také, spisovateľa, ktorý pomocou slova vytvára len mystifikáciu, čistotu umenia, ktorú vníma ako prázdnotu, zaužívané doktríny, tradičné koncepcie skutočnosti, človeka a sveta. Až biograficky skúma vlastný názorový prerod v otázkach súvisiacich s poslaním spisovateľa od pociťovania zodpovednosti a naplňovania poslania v politických a ideových zápasoch doby, cez problém nadbytočnosti, až po bezmocnosť autora v zmesi komédie, lži a nepolapiteľnosti pravdy mať akýkoľvek dosah na čitateľa. Dospieva od výlučnosti po izolovanosť umelca. Táto filozofia poslania umelca, funkcie literatúry a umenia ako takého vyznievajúca ako pokus o vlastné zovšeobecnenie s vedomím ostatných, o syntézu a jednotu, doposiaľ chýba medzi dielami preloženými do slovenčiny. Slovenský čitateľ by o ňu rozhodne nemal byť ochudobnený. 


 



 

SARTRE, JEAN-PAUL - MÚR

SARTRE, JEAN-PAUL

MÚR
(Le mur)

Spolok slovenských spisovateľov, Bratislava,
edícia Knižnica svetových autorov (9)
preklad Ružena Jamrichová
obálka Dušan Babjak
doslov Jozef Felix
2. vydanie,
ISBN 978-80-8061-366-2

knihy v slovenčine, novela, literatúra francúzska,beletria
192 s., slovenčina

mäkká väzba, malý formát
stav: veľmi dobrý

9,90 €

*w-gagot*bfra*

Napriek tomu, že Jean Paul Sartre bez pochýb patrí medzi najvýznamnejších mysliteľov 20. storočia, jeho prítomnosť v slovenskom literárnom a prekladovom prostredí bola a je (aj v porovnaní s jeho existencialistickým súputnikom Albertom Camusom, ktorého podstatná časť diela bola v priebehu 90. rokov preložená a vydaná) hlboko neadekvátna. Vydaním zbierky poviedok - Múr sa tento dlh začne aspoň čiastočne splácať. Ak si uvedomíme, že okrem Cesty k Slobode, je to jediný do slovenčiny preložený autorov text za posledných viac než 40 rokov, slovenská spoločnosť má pri tomto autorovi čo doháňať. Pritom zbierka Sartrových poviedok - Múr je z hľadiska propagácie, či znovuobjavienia? tohto autora tou najlepšou cestou. Téma extrémne vypätých životných situácii v priebehu 2. svetovej vojny, ale aj pocity hlbokej dezilúzie meštiakov, žijúcich v akoby absurdnom svete, svojím majstrovským zvládnutím majú šancu osloviť stále nové a nové generácie premýšľavých čitateľov. Napriek istým nárokom na intelekt čitateľa, je Múr pravdepodobne pre širokú čitateľskú verejnosť, najdostupnejšia a aj najatraktívnejšia časť Sartrovej tvorby, ktorá si môže oprávnene robiť ambície na širšiu rezonanciu, a to nielen u odbornej čitateľskej verejnosti.






 

VANČURA, VLADISLAV - ROZMARNÉ LÉTO

VANČURA, VLADISLAV

ROZMARNÉ LÉTO
Humoristický románek

Československý spisovatel, Praha,  1973
edícia Slunovrat, Ilustrovaná řada
ilustrácie Jozef Čapek
6. vydanie, 30.000 výtlačkov
22-029-73

literatúra česká, román, knihy v češtine,
124 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom, malý formát
stav: dobrý

2,90 €

*w-gagot*belc*

Příběh jednoho léta „poněkud nešťastného způsobu“. Banální historky třech pánů, nudících se v dešti, změnila květnatá spisovatelova čeština v dobrodružství ještě předtím, než přijel Arnoštek se svou krásnou společnicí.





 

MRÁZKOVÁ, DAISY - HALÓ, HOPKÁČIK!

MRÁZKOVÁ, DAISY

HALÓ, HOPKÁČIK!
(Haló, Jacíčku)

Mladé letá, Bratislava, 1978
preklad Viera Švenková
ilustrácie Daisy Mrázková
1. vydanie, 11.000 cýtlačkov
66-085-78

beletria,rozprávky,knihy pre deti,literatúra česká
84 s., slovenčina

tvrdá väzba
stav: dobrý

9,00 €

*dets*



pondelok 17. júna 2024

HANKA, ZDENĚK - HEDVÁBNÝ ŘETĚZ

HANKA, ZDENĚK

HEDVÁBNÝ ŘETĚZ

Mezera, Praha, 2010
ISBN 978-80-87148-25-9

beletria,román,literatúra česká,
276 s., čeština

mäkká väzba s prebalom, malý formát
stav: veľmi dobrý

2,00 €

*belc*

Citlivě napsaný příběh dotýkající se tématu šikany a života dítěte, které se stalo terčem nesmyslných intrik. Třebaže autor nepřekročil hranici programové jímavosti, děj spolehlivě chytí za srdce a přiměje čtenáře zamyslet se nad lhostejností. Zatímco dospělí vedou svůj komplikovaný zápas, na jedné straně vedený záludnými praktikami, hnaný usilováním o prestiž a na druhé straně plný sveřepé obrany, přímočarý pohled dětskýma očima dává nahlédnout do dětského způsobu uvažování a zdánlivě bezradného pátrání po smyslu a řešení. Věrohodnost jednání dospělých a přesvědčivá znalost dětského vnímání zařazuje román mezi knihy určené každému citlivému čtenáři bez ohledu na jeho věk. 

DOYLE, ARTHUR CONAN - PES BASKERVILLSKÝ - ÚDOLIE HRÔZY - ŠTÚDIA V ČERVENOM

DOYLE, ARTHUR CONAN

PES BASKERVILLSKÝ - ÚDOLIE HRÔZY - ŠTÚDIA V ČERVENOM

Petit Pres, Bratislava, 2006
edícia Svetová knižnica SME XIX. storočie (21)
preklad Alfonz Bednár
ISBN 80-85585-88-X

beletria, román, literatúra anglická
454 s., slovenčina

7,00 €

*marta*edic*

Literárna postava geniálneho detektíva Sherlocka Holmesa s jeho pomocníka doktora Watsona preslávila svojho tvorcu po celom svete. Vo všetkých príbehoch s týmto slávnym detektívom nájdeme typickú atmosféru stupňujúceho sa napätia, suchý anglický humor a neúprosnú logiku v odhaľovaní naoko neriešiteľných prípadov, ktoré ani po toľkých rokoch od svojho vzniku nestrácajú svoje čaro.


RHEINHARD, HERMANN - GRIECHISCHE UND RÖMISCHE KRIEGSALTERTHÜMER

RHEINHARD, HERMANN

GRIECHISCHE UND RÖMISCHE KRIEGSALTERTHÜMER 
Für den Gebrauch in Gelehrtneschulen

A. Liesching. Stuttgart, 1859
predslov Carl Ludwig v. Roth

história,starovek
nestr., nemčina

tvrdá väzba, veľmi veľký formát
stav: dobrý, pečiatky v knihe, dobová preväzba

55,00 €

*his*


DVADSAŤ ROKOV INVESTIČNEJ VÝSTAVBY VO VÝCHODOSLOVENSKOM KRAJI

DVADSAŤ ROKOV INVESTIČNEJ VÝSTAVBY VO VÝCHODOSLOVENSKOM KRAJI

Východoslovenské vydavateľstvo, Košice, 1968
obálka Alexander Eckerdt
1. vydanie, 7.000 výtlačkov
83-002-68

geografia,monografie,cassoviensie
412 s., slovenčina

tvrdá väzba, veľký formát
stav: dobrý, pečiatky v knihe

29,00 €

*cass*


ALEXY, JANKO - OSUDY SLOVENSKÝCH VÝTVARNÍKOV

ALEXY, JANKO

OSUDY SLOVENSKÝCH VÝTVARNÍKOV

Štátne nakladateľstvo, Bratislava, 1948

umenie,výtvarné umenie,životopisy
432 s., slovenčina

mäkká väzba, veľký formát
stav: dobrý, bez prebalu, pečiatky v knihe

19,00 €

*ume*









OBSAH:

Maliar Karol Marko 1791-1860
Maliar Alexander Brodský 1819-1891
Sochár Pavol z Levoče 1460-1525
Majstri z Okoličného okolo 1500
Pohronec-Slepčiansky 1595-1668
Grafik Juraj Maliar
Jakub Bogdan 1660-1724
Maliar Ján Kupecký 1667-1740
Sochár Ján Brokov 1652-1718
Sochár Ferdinand Brokov 1688-1731
Maliar Adam Manucký 1673-1757
Medirytec Samuel Mikoviny 1700-1750
Maliar Eustach P. Klimo 1777-1849
Vavrinec Dunajský 1784-1835
Ladislav Dunajský 1822-1888
Maliar Jozef Miklušig-Zmij 1792-1841
Maliar Michal Mankovič 1785-1853
Maliar Ľudovít Benický 1810-1855
Maliar Samo Beláni 1824-1852
Umelci z doby Kollárovej okolo 1841
Maliar Štefan Noel 1829-1864
Sochár Jozef Najšel 1821-1896
Maliar František Belopotocký 1819-1878
Maliar Peter Bohúň 1822-1879
Maliar Ján Pálka 1830-1851
Sochár Karol Alexy 1823-1880
Maliar Karol Brocký 1807-1855
Maliar Alojz Veselý 1836-1918
Maliar Božetech Klemens 1817-1883
Maliar Ľudovít Libay 1814-1888
Viliam Pauliny-Tóth ako kreslič 1826-1877
Sochár Adolf Husár 1843-1885
Maliar Eduard Hriňák 1851-1917
Maliar Július Štetka 1855-1925
Maliar Eduard Ballo 1861-1938
Maliar Aurel Ballo 1871-1940
Maliar Emil Ballo 1872-1943
Maliar Ľudovít Pitthordt 1860-
Maliar Kornel Bohúň 1858-1903
Maliar Ľudovít Kubány 1855-1912
Maliar Pavol Sochán 1862-1941
Maliar Jóža Úprka 1861-1939
Maliar Samuel Medvecký 1845-1896
Maliar Julo Zorkóci 1878-
Maliar Samo Oravec 1894-
Sochár Franco Janček 1864-1902
Maliar Ľudovít Čordák 1864-1937
Maliar Jozef Murgaš 1864-1929
Sochár Štefan Padlička 1867-1939
Sochár František Úprka 1868-1929
Maliar Andrej Bača 1870-1933.
Maliar Cyril Kutlik 1869-1900
Maliar Jozef Hanula 1863-1943
Architekt Dušan Jurkovič 1868-1947
Maliar Alojz V. Fábry 1878-
Maliar Tomáš Andráškovič 1871-1944
Keramikár Ferdiš Kostka 1880-
Maliar Gustáv Mallý 1879-
Maliar Jaroslav Augusta 1878-
Maliarka Zelmíra Duchajová-Švehlová 1880-
Sochár Rudolf Bunček 1881-
Maliar Alexander Buzna 1868-1945
Maliar Milan Mitrovský 1875-1943
Maliar Karol Lehotský 1879-1929
Sochár Ján Koniarek 1878-
Maliar Ivan Zabota 1877-1939
Maliar Peter J. Kern 1881-
Maliar Florián Milan 1884-1944
Inžinier Juraj Martinka 1864-1938
Architekt Milan Harminc 1869-
Maliar Karol Sovánka 1893.
Maliar Rudolf Kloska 1877-
Architekt Juraj Tvarožek 1887-
Architekt Ján Burian 1886-1945
Maliar Antoš Frolka 1877-1938


HISTORICA CARPATICA 16/1985

HISTORICA CARPATICA 16/1985
Zborník Východoslovenského múzea v Košiciach
séria C - História

Východoslovenské vydavateľstvo, Košice, 1985
obálka Ján Prexta
1. vyanie, 1.000 výtlačkov
83-026-85

knihy v slovenčine,história,miestopis,zborník
408 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý, pečiatky v knihe

7,00 €

*cass*






OBSAH

ŠTÚDIE

Pavel MACKO František MORAVICKÝ: Rozvíjanie odkazu národnooslobodzovacieho zápasu a 40. výročie oslobodenia Československa Sovietskou armádou na východnom Slovensku

Peter MOSNÝ: Z aplikačnej praxe buržoáznej justície KSC na východnom Slovensku v období zvyšujúceho sa fašistického nebezpečenstva

Imrich MICHNOVIČ: K niektorým otázkam kolektivizácie poľnohospodárstva v Košickom kraji koncom prvej päťročnice (1952-1953)

Peter ŠVORC, ml.: Kolektivizácia poľnohospodárstva v Popradskom a Kežmarskom okrese v rokoch 1954 a 1955.

Michal URBAN: Východné Slovensko v rokoch dvojročnice

Tibor GULYÁS: Magnezitový priemysel Československa v rokoch 1938-1944

Rudolf MAGULA: Z histórie ťažby železnej rudy v Bani Lucia v rokoch 1891-1969

Ladislav RUŽIČKA: Štátna verejná správa Košickej župy rokoch 1923-1928

Ferdinand ULIČNÝ: storočia Vývoj osídlenia doliny hornej Ondavy do začiatku 17. storočia

Margita TREJBALOVÁ: Pohľad do histórie liečiteľstva so zreteľom na liečivé rastliny

Ľudovit NEUFELD: O tradícii ľudového liečenia v oblasti južného Zemplína 

MATERIÁLY

Róbert POLLÁK: Vandrovné knižky zbierkach Východoslovenského múzea (Košice)

Pavel ADAMUV: Strojársky priemysel na východnom Slovensku v rokoch 1918-1938

Peter ŠVORC. st.: Názvy tradičného náradia na spracovanie ľanu na rozhraní Liptova a Spiša

Dárius GAŠAJ: Žiarové hroby pilinskej kultúry v Košiciach


SPRÁVY

Karol FRIED: K prvopočiatkom Vysokej školy veterinárskej v Košiciach

Ľudovít NEUFELD: Premeny tradícií v oblasti duchovnej kultúry u dedinského obyvateľstva presťahovaného do miest 

Gita KRÁLIKOVÁ: Premeny tradičnej ľudovej materiálnej kultúry na súčasnej východoslovenskej dedine

Viliam ŠULC: Spišský hrad Národná kultúrna pamiatka po prvej turistickej sezóne

Viera KEJLOVÁ: Správa o reštaurovaní umeleckohistorických zbierok za roky 1975-1976

Ľubomíra KAMINSKÁ: Medzinárodná archeologická konferencia v Košiciach a Šugove


ANOTÁCIE RECENZIE

Gy. EMBER: Levéltári terminológiai lexikon (Róbert POLLAK)

Zborník prác učiteľov Ústavu ML UPJS 6-8, 1979-1981 (Anna HUDAKOVÁ)

Zbornik prác učiteľov Ústavu ML UPIS 9, 1982 (Michal URBAN)

Zborník prác učiteľov Ústavu ML UPJŠ 10, 1983 (Viera JESEŇKOVAY URBAN)

Nové obzory 25, 1983 (Michal Urban)

 M. POTEMRA: Ľudové školstvo v Košiciach v rokoch 1848-1918 (František RJAŠKO)

Dejiny Trebišova (Peter SVORC, ml.)

V. V. IVANOV: Vztah historie a současnosti jako metodologický problém (Michal URBAN)


JUBILEA

K životnému jubileu Ladislava Hodermarského (Viliam ŠULC)

K 50. narodeninám PhDr. Stanislava Šišku, CSc. (Mária LAMIOVA-SCHMIEDLOVA)

PhDr. Maria Lamiová-Schmiedlová, CSc., 50-ročná (Dušan ČAPLOVIČ)

HISTORICA CARPATICA 10/1979

HISTORICA CARPATICA 10/1979
Zborník Východoslovenského múzea v Košiciach
séria C - História

Východoslovenské vydavateľstvo, Košice, 1980
obálka Ján Prexta
1. vyanie, 1.000 výtlačkov
83-004-80

knihy v slovenčine,história,miestopis,zborník
384 s., slovenčina

mäkká väzba, veľký formát
stav: dobrý, pečiatky v knihe

7,00 €

*cass*






OBSAH

Viliam ŠULC: Úvod

ŠTÚDIE

František KVOTIDIAN: Podiel revolučných síl v okrese Trebišov na prerastaní národnej a demokratickej revolúcie v revolúciu socialistickú.

Magdaléna SCHMIDTOVÁ: Boj KSČ za industrializáciu východného Slovenska (1945-1947)

Artúr TAKÁČ: Starostlivosť o mestskú chudobu v Košiciach v rokoch 1929 až 1938

Ján BOBÁK Marián GAJDOS: K sociálnemu postaveniu a hnutiu robotníctva firmy C. A. Scholtz v rokoch 1928-1932.

Marián ŠKOLNÍK: Júnová konferencia roku 1920 v Košiciach významná udalosť v dejinách nášho robotníckeho hnutia.

Ladislav TAJTÁK: K otázkam odborového hnutia začiatkom 20. storočia a zápas baníkov založenie samostatnej odborovej organizácie so zreteľom na východné Slovensko

Rudolf MAGULA: Z dejín ťažby a výroby striebra v Spišsko-gemerskom rudohorí v 19. storočí

Belo POLLA: Archeologický výskum na stredovekej lokalite vo Vinnom, okres Michalovce

Dušan ČAPLOVIČ, Milan HANULIAK: Hroby pod náhrobnými kameňmi vo Svinici

MATERIÁLY

Andrej ADAM: Niektoré aspekty dynamických premien Košíc po Víťaznom februári 1948

Michal URBAN: Fotodokumentácia novších dejín výstavby socializmu súčasnosti vo Východoslovenskom múzeu

Dárius GASAJ Ladislav OLEXA: Nové nálezy gávskej kultúry v Borši.

Viera KEJLOVÁ: Výsledky reštaurátorských prác na úseku ochrany umeleckohistorických zbierok Východoslovenského múzea v Košiciach za rok 1972 

MUZEOLÓGIA

Zbyněk Z. STRÁNSKY: Metodika muzejní práce a úloha krajských muzeí.

SPRÁVY

Viliam ŠULC: Dve nové expozície

Viera KEJLOVÁ: Nové expozície Východoslovenského múzea v Košiciach

Emil PETÁCH: Nález mincí v Merníku.

Margita KRÁLIKOVÁ: Správa o zbierkotvornej činnosti národopisného oddelenia Východoslovenského múzea za roky 1968-1977

Ondrej SREBALA: Správa o II. seminári Múzeum a škola

Margita KRÁLIKOVÁ: Správa o sympóziu o cieľoch a výsledkoch etnografického výskumu v zátopovej oblasti hornej Cirochy

Mária PAPSONOVÁ: Písomné pamiatky Štátneho okresného archívu v Starej Ľubovni

ANOTÁCIE, RECENZIE

Andrej Kovač: Košický vládny program (JÁN BOBÁK)

Zborník prác učiteľov ÚML UPJŠ, IV.-1977 (MICHAL URBAN).

Nové obzory 19-1977 (LÝDIA JÉGEROVÁ)

Kazimierz Moskwa, Kultura lužicka w południowowschodnej Polsce (ELENA MIROŠŠAYOVÁ)

Múzeumi Kurir (MICHAL MARKUS).

PERSONÁLIE JUBILEÁ

Michal Markuš jubiluje (JAN KOMA)

Viliam Šule päťdesiatročný (GUSTAV KLEIN)

Jubileum Štefana Labancza (DUŠAN ČAPLOVIČ)

František Markuš päťdesiatročný (DUŠAN ČAPLOVIČ)

Štefan Sviatko šesťdesiatročný (DUŠAN ČAPLOVIČ)


GÖRGEY, ALBERT - A TOPPORCI ÉS GÖRGŐI GÖRGEY NEMZETSÉG TÖRTÉNETÉBŐL

GÖRGEY, ALBERT

A TOPPORCI ÉS GÖRGŐI GÖRGEY NEMZETSÉG TÖRTÉNETÉBŐL

Nyomatott a "Szepesi Lapok" nyomdavállalat müintézetében Iglón, 1908

história
144 s., maďarčina

tvrdá väzba, veľký formát
stav: dobrý, dobová preväzba, pečiatky v knihe

19,00 €

*hun*




Tudományos szempontból az volna kivánatos, vajha lehetőleg minden régibb családunk alaposan kidolgozott monografiával dicsekedhetne és ezért minden erre vonatkozó törekvést csak örömmel üdvözölhetünk. Természetes, hogy az ilyen családi monografiák összeállitására első sorban az illető családok tagjai hivatvák és úgy látszik, a Görgey-család tagjaiban is élénken él ez a tudat. Hiszen csak nem régiben jelent meg Görgey Istvántól «A Görgey-nemzetség története» (Századok 1904. évf. 25–46., 136–161. lap) czimü magvas értekezés. Legujabban pedig Görgey Albert külön könyv alakjában adta ki a fentebbi czimen családja multjának ismertetését, a mely annak első ősétől, az 1050–1130. között élt és Szászországból beköltözött Arnoldtól a legujabb időkig terjed. Maga a család leszármazásának ismertetése 60 lapot foglal el, mig a 61–144. lapokat okiratok és egyéb mellékletek töltik ki. Mind a két rész összeállitása nagy szorgalomra, ügybuzgalomra és tárgyszeretetre vall. Éppen ezért a legnagyobb mértékben sajnálhatjuk, hogy az előadás formáját olyan botlások zavarják, a miket kellő körültekintéssel igen könnyen ki lehetett volna kerülni. Igy csak nagyjában emlitjük a következőket: Szerző a csaléd történetét nem izről-izre tárgyalja, hanem nemzedékek szerint, a mi azután természetesen kuszálttá teszi az egész előadást; a felsorolt adatok forrását többnyire nem emliti fel, holott a hitelességnek ez a legfőbb támasza; nem ad egy összefüggő és áttekinthető nemzedékrendet (leszármazási táblát) és igy a legnagyobb figyelem mellett sem képes az olvasó magának áttekintést szerezni és végre legnagyobb botlásának tekinthető, hogy a függelékben közölt okleveleket nem eredetében, hanem magyar forditásban közli és egynél sem jelöli, hogy hol van az oklevél eredetije. XIII. századbeli oklevelet ilyen dolgozatban feltétlenül eredeti latin szövegben kellett volna bemutatni, legfeljebb mellékesen lehetett volna a magyar fordítást csatolni!

Nagy Iván annak idején igen rövid szöveggel csupán a család leszármazását közölte 11 táblán és megjegyezte, hogy sajnos azt mostanig lehozva nem kaphattam» (Magyarország családai IV. 437–445.). Kár, hogy az általa közölt táblákon is igen kevés az évszám. Szerzőnk egyik feladata lett volna, hogy ezt mulasztást pótolja. De ő leszármazási táblát egyáltalán nem is csatolt könyvéhez és igy a nagy kiterjedésü Görgey-család leszármazásáról és vérségi összeköttetéséről ez a munka nem nyujt olyan közvetlen képet, a milyent egy ilyen könyv keretében méltán megkivánhatunk. Végre nem lehet emlités nélkül hagyni azt a körülményt, hogy néhol a szerzőt elragadja heve és komoly munkához nem méltó hangot is használ. Ez csakis annyiban menthető, mert szerző eredetileg nem szánta müvét a nyilvánosságnak és csak mások biztatására határozta erre el magát.

Szépen és érzékkel vannak megválogatva a könyv illusztrácziói, a melyek a család reliquiáit és épitészeti emlékeit mutatják be. Jól esne, ha ezeken kivül egy sikerültebb czimerképet és ismertetést, esetleg czimerlevelet és egy-két régebbi arczképet is láthatnánk a könyvben!

Mindent egybevetve, a kérdéses műben felhalmozott adatok kellő csoportositással és átigazitással igen sikerült monografiává volnának átgyurhatók és remélhetőleg szerző fog magában kedvet és erőt érezni arra, hogy családját egy ujabb kiadásban olyan monografiával ajándékozza meg, a milyen azt méltán meg is illeti.

Sárközy Imre.
in: https://www.arcanum.com/



DEMOKRITOS A INÍ GRÉCKI FILOZOFI

DEMOKRITOS A INÍ GRÉCKI FILOZOFI

Nakladateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava, 1952
preklad Miloslav Okál
1.000 výtlačkov

filozofia
148 s., slovenčina

tvrdá väzba, veľký formát
stav: dobrý, pečiatky v knihe, bez prebalu

9,90 €

*fil*




FISCHER, JOSEF LUDVÍK - ARTHUR SCHOPENHAUER - GENESE DÍLA

FISCHER, JOSEF LUDVÍK

ARTHUR SCHOPENHAUER - GENESE DÍLA
Příspěvek k psychologii tvorby

František Borový, Praha, 1921

filozofia
160 s., čeština

tvrdá väzba
stav: dobrý, dobová preväzba, pečiatky v knihe

7,00 €

*fil*


ŠTÚDIE O SLOVENSKOM NÁRODNOM POVSTANÍ

ŠTÚDIE O SLOVENSKOM NÁRODNOM POVSTANÍ
(Zborník prác venovaný 30. výročiu Slovenského národného povstania a oslobodenia Československa Sovietskou armádou)

Veda, Bratislava, 1975
prebal Pavel Amena
1. vydanie, 1.500 výtlačkov
71-106-75

história,II. svetová vojna,zborník,militarie
232 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý, pečiatky v knihe

20,00 €

*his*





PREDHOVOR (M. Repáš)

SLOVENSKÉ NÁRODNÉ POVSTANIE - ZAČIATOK NÁRODNEJ A DEMO KRATICKEJ REVOLÚCIE PRE NÁRODY ČESKOSLOVENSKA (M. Kropilák)

KSČ - VEDÚCA SILA NÁRODNOOSLOBODZOVACIEHO PROTIFAŠISTICKÉHO BOJA (L. Hubenák)

MEDZINÁRODNÁ ÚČASŤ V SLOVENSKOM NÁRODNOM POVSTANÍ (J. Hrozienčik)

ČESKOSLOVENSKO-SOVIETSKE VZŤAHY V ZÁVEREČNEJ ETAPE PROTIFAŠISTICKÉHO ODBOJA NA SLOVENSKU (J. Pivoluska)

POVSTALECKÁ SLOVENSKÁ NÁRODNÁ RADA VO SVETLE SVOJEJ ZÁKONODARNEJ ČINNOSTI (K. Rebro)

IDEOVÁ KONFRONTÁCIA V ROKOCH ODBOJA NA SLOVENSKU (J. Bodnár)

ODKAZ SLOVENSKÉHO NÁRODNÉHO POVSTANIA V HOSPODÁRSKOM
ROZVOJI SLOVENSKA (J. Kúkeľ)

SLOVENSKÉ NÁRODNÉ POVSTANIE A SOCIALISTICKÁ ŠKOLA (G. Pavlovič).

SLOVENSKÉ NÁRODNÉ POVSTANIE A LITERATÚRA (B. Truhlář).

VPLYV OSÍDLENIA NA PRIEBEH SNP A ROZVOJ URBANIZÁCIE SLOVENSKA (J. Zemko, J. Pašiak)

SLOVENSKÁ NÁRODNÁ RADA A REVOLUČNÉ NÁRODNÉ VÝBORY ZA POVSTANIA A ICH HISTORICKÝ VÝZNAM (F. Vašečka)

MATERIÁLNE ZABEZPEČOVANIE SLOVENSKÉHO NÁRODNÉHO POVSTANIA (I. Kamenec)



nedeľa 16. júna 2024

PERRAULT, CHARLES - ROZPRÁVKY PANI HUSI

PERRAULT, CHARLES

ROZPRÁVKY PANI HUSI
(Contes)

Mladé letá, Bratislava, 1982
edícia Z rozprávky do rozprávky
preklad Hana Ferová
ilustrácie Katarína Ševellová-Šuteková
doslov Marta Činovská Čakovská
2. vydanie, 32.000 výtlačkov
66-012-82

knihy v slovenčine, literatúra francúzska, rozprávky,
99 s., slovenčina

tvrdá väzba, väčší formát
stav: dobrý, bez prebalu

3,50 €

*dets*

Zbierka obsahuje recenzie z pôvodných zdrojov a od rôznych autorov, medzi inými Popoluška, Červená čiapočka, Šípková Ruženka, Kocúr v čižmách, Modrofúz, Palček, Oslia koža, Grizelda, Princ Chocholík.




 

KRÁLIČEK, JURAJ - HRAJME SA S DEŤMI

KRÁLIČEK, JURAJ

HRAJME SA S DEŤMI
Metodická príručka pre organizátorov detských tematických hier

Slovenské pedagogické nakladateľstvo, Bratislava, 1976
1. vydanie, 7.850 výtlačkov
67-007-76

výchova, príručky, knihy v slovenčine,
172 s., slovenčina

tvrdá väzba, väčší formát
stav: dobrý

7,00 €

*pedag*

Príručka ukazuje, ako možno hrou upútať pozornosť detí a pomocou nej dávať deťom nové poznatky, zručnosti, stupňovať požiadavky na ich tvorivú činnosť a učiť ich poznávať skutočný život s potrebou prekonávať prekážky.

 

BERO, PETER - MATEMATICI, JA A TY

BERO, PETER

MATEMATICI, JA A TY

Mladé letá, Bratislava, 1989
ilustrácie Dezider Tóth
1. vydanie, 10.000 výtlačkov
ISBN 80-06-00118-9

knihy v slovenčine, literatúra slovenská, matematika, mládež, knihy pre deti,
192 s., slovenčina

tvrdá väzba,
stav: dobrý

12,00 €

*mat*

Peter Bero vo svojej knihe Matematici, ja a ty spojil svoj rozprávačský talent, lásku k matematike a obdiv k mysliteľom, ktorí v priebehu vekov menili naše vnímanie sveta. V jedenástich rozprávaniach nám pútavým spôsobom predstaví geniálnych mysliteľov, ich život a dobu, v ktorej žili. Zoznámi nás s ich myšlienkami a okolnosťami, v ktorých vznikali. A pre tých z nás, ktorí sa chcú s týmito myšlienkami zahrať a popasovať, ponúka aj sériu matematických úloh, pri riešení ktorých si môžeme vyskúšať bystrosť nášho myslenia.


 

ĎURÍČKOVÁ, MÁRIA - ZLATÝ HRACH

ĎURÍČKOVÁ, MÁRIA

ZLATÝ HRACH

Mladé letá, Bratislava, 1988
ilustrácie Miroslav Cipár
1. vydanie, 28.000 výtlačkov
066-060-88

knihy v slovenčine, literatúra slovenská, rozprávky, knihy pre deti,
96 s., slovenčina

tvrdá väzba, väčší formát
stav: dobrý

7,00 €

*dets*in sklad

Sú to drobnôstky zo zabudnutých kútov, ako keď starostlivá gazdinka vymetie spod starých truhiel dávno zakotúľa né hrášky. Lenže nie je hrach ako hrach. Tento hrach je zlatý a zaslúži si, aby sme ho zachovali pre budúcich. Tu vám ho milí priatelia, predpokladám.
 

ZAHRADNICKÝ, JIŘÍ - MIKRO/BIOLOGICKÉ VYŠETROVACIE METÓDY

ZAHRADNICKÝ, JIŘÍ

MIKRO/BIOLOGICKÉ VYŠETROVACIE METÓDY

Osveta, Martin, 1981
edícia Učebnice pre stredné zdravotnícke školy
obálka Peter Ďurík
4. vydanie, 5.000 výtlačkov
70-085-81

medicína klasická, učebnice, knihy v slovenčine, literatúra slovenská,
704 s., slovenčina

tvrdá väzba
stav: dobrý

5,00 €

*zdr*




 

TOMÍK, FRANTIŠEK - FAREBNÝ ATLAS NÁDOROV MÄKKÝCH TKANÍV

TOMÍK, FRANTIŠEK

FAREBNÝ ATLAS NÁDOROV MÄKKÝCH TKANÍV

Osveta, Martin, 1982
prebal Katarína Hlavňová
1. vydanie, 2.000 výtlačkov
70-049-82

medicína klasická, knihy v slovenčine, literatúra slovenská, publikácie obrázkové, atlasy,
104 s., slovenčina 

tvrdá väzba s prebalom, väčší formát
stav: dobrý

2,90 €

*zdr*

Postgraduálna a praktická príručka atlasového charakteru, zahrňujúca základné poznatky o nádoroch mäkkých tkanív a ilustrujúca jednotlivé skupiny nádorov farebnými fotografiami.



 

KAHOUN, KAROL - VOJTECH LÖFFLER

KAHOUN, KAROL

VOJTECH LÖFFLER

Tatran, Bratislava, 1984
edícia Profily (59)
prebal Karol Rosmány
1. vydanie, 1.500 výtlačkov
 61-634-84

umenie, knihy v slovenčine, literatúra slovenská, sochárstvo, monografie,
104 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

7,00 €

*cass*

Cieľom tejto monografie je zachytiť celoživotnú výtvarnú činnosť výtvarníka vo všetkých jej polohách a podobách predstavujúc ju v kontexte nášho umenia ako dôležitú a aktívnu súčasť našej kultúrnej epochy.