Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 5. apríla 2023

ANDREWS, MIKE - OBĚTI HOLLYWOODU

ANDREWS, MIKE

OBĚTI HOLLYWOODU
17 záhadných úmrtí
(Murders in Hollywood)

Svoboda, Praha, 1994
preklad Jiří Strnad
obálka Jan Jiskra
1. vydanie
ISBN 80-205-0447-8

história, umenie, film
160 s., čb obr., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: veľmi dobrý

1,00 €

*priva2*his*

Tato knížka je v podstatě stručnou historií bájného filmového prostředí, fascinujícího už svým názvem: HOLLYWOOD. Ne každý však ví, jak vypadaly jeho začátky. „Byl to vlastně Divoký západ se vším všudy a na ulici se v té době opravdu ještě střílelo, “ podotýká její autor. Už za éry němého filmu došlo v proslulém předměstí Andělského města k několika „mordům“. V případech Arbucklea, Taylora, Incea, Kellyho, Hillové a Toddové sehrála jména jako Adolph Zukor, Mack Sennet, Mary Pickfordová, Douglas Fairbanks či Charlie Chaplin a novinářský žralok W. Randolph Hearst důležitou úlohu nejen jako svědkové, ale v některých kauzách sami patřili mezi podezřelé... Je známo, že filmový průmysl v Americe ovládal kdysi mj. i policejní aparát, a tak mohla být některá fakta z průběhu vyšetřování zkreslena. Jako příklad lze uvést informace o smrti fatální královny sexu Marilyn Monroe. V sedmnácti autentických příbězích zveřejňuje Mike Andrews fakta, jež na takové zamlžování skutečnosti poukazují. Neříká přitom, co je a co není pravda - ponechává na čtenáři, aby si sám udělal vlastní úsudek.

Mike Andrews Anderle je původem Čech. Odešel z Československa v roce 1945 a o rok později se dostal do Hollywoodu, kde se ho ujal Hugo Haas, nezapomenutelný český divadelní a filmový herec a režisér.

Ten nechal tehdy mladého sedmnáctiletého chlapce vystudovat na univerzitě v Los Angeles a poté ho vzal k sobě do ateliérů. Mike Andrews prošel v Hollywoodu u CBS-TV vynikající školou filmových kriminálních seriálů. Fakta a napětí - věci, které jej jako spisovatele zajímají nejvíce - tvoří osnovu jeho sedmnácti autentických příběhů lidí osudově spjatých s Hollywoodem. „Jsou ze života a myslím, že jsou napínavější než leckterá detektivka, “ řekl o nich.

Dodnes mluví velice dobře česky.

V současné době žije ve Vídni a do Prahy často a rád zajíždí.

„Vraždy se neodehrávají pouze ve filmech - vražda je něco, s čím se ve skutečnosti setkáváme na ulicích, ve filmových ateliérech, v exteriérech nebo v bazénu přepychové rezidence v Beverly Hills.

V této knize se o tom všem vypráví. Je to sbírka neopakovatelných příběhů o vraždě. Neopakovatelných, protože se mohly stát jen v Hollywoodu nebo v jeho okolí. Nejednou se nad smrtí slavného člověka od filmu vznáší přízrak vraždy, i když mnohdy nejde o víc než o romantickou smyšlenku - jako by idoly stříbrného plátna nesměly zemřít přirozenou smrtí.

I smrt přináší publicitu - a čím okázalejší, tím líp. TAKOVÝ JE HOLLYWOOD. “