Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 27. júna 2021

BARICA, JÁN - VEDE A NÁRODU

BARICA, JÁN

VEDE A NÁRODU
Malá encyklopédia priekopníkov slovenskej vedy a techniky

Smena, Bratislava, 1984
edícia Sputnik
prebal Pavol Blažo
1. vydanie, 4.000 výtlačkov
73-004-84

encyklopédie, veda, technika, história,
256 s., čb fot., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, veľmi veľký formát
stav: dobrý, pečiatky v knihe

PREDANÉ

*trsos*enc*

Keď koncom roka 1979 vyšla publikácia Jána Baricu Slávni priekopníci slovenskej vedy a techniky, stretla sa so živým ohlasom medzi mladými čitateľmi. A so sympatiami ju prijali aj recenzenti v tlači, o čom hovoria aj tieto lakonické citáty:

(... ) Životné osudy mnohých našich rodákov — priekopníkov vedy a techniky sú a budú príkladom ďalším generáciám. Našou povinnosťou je šíriť poznanie ich diela a ukazovať, aké bolo veľké na vtedajšiu dobu a čo znamená pre náš národ. Tieto postuláty chce splniť knižka známeho publicistu Jána Baricu. (Ľud)

(... ) Vlastne je to malý encyklopedický slovník neprávom zabúdaných a či málo spomínaných a nedocenených velikánov nášho národa, ako bol napr. A. Stodola, J. Murgaš, D. Štúr, Š. Banič, S. Mikovíni atď. Barica šiel ďalej za hranice národností a správne do svojej malej encyklopédie osobností vedy a techniky zaradil aj tých, ktorí — či už boli nesporní Slováci, či sporní Neslováci — pôsobili na Slovensku a výsledky svojej práce odovzdávali a uplatnili na Slovensku. Barica je vecný, nenadsadzuje, ale naopak, opiera sa o fakty. (Nové slovo )

(... ) Kniha, okrem iného, pozitívne narúša staré predstavy, akoby náš národ nebol nejako osobitne nadaný na prírodné vedy a techniku, ktoré vznikali postupne v čase, keď orientácia našej vzdelanosti bola takmer bez výnimky humanistická. V Baricovej knihe sa stretneme s vyše sto osobnosťami — o mnohých z nich nevie ani vysokoškolsky vzdelaný človek, že vôbec existovali. (Smena na nedeľu)

(... ) Z kontextu a ladenia celej práce vyznieva Baricov aktivizujúci akcent presviedčania, výzvy i apelu nasmerovaný do radov mladých čitateľov. Akcent, ktorý spočíva vo významovom zaťažení tejto Baricovej vety: „V dnešnej našej vyspelej socialistickej spoločnosti, ktorú zdobia desiatky významných vedcov a technikov, sme povinní splácať dlh vlastnému včerajšku a na zdravom koreni jeho veľkých priekopníkov ukázať najmä našej mladej generácii príklady skromnej veľkosti. “ (Zlatý máj)

Po štyroch rokoch od vyjdenia Slávnych priekopníkov (... ) prichádza autor s novou, náročnejšie, a najmä širšie koncipovanou prácou doplnenou o ďalších takmer sto osobností. A navyše hľadá a snaží sa nájsť odpoveď na základnú otázku: čo dali VEDE A NÁRODU.