Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 27. mája 2015

KOUBA, JAN - ABC HUDEBNÍCH SLOHŮ

KOUBA, JAN

ABC HUDEBNÍCH SLOHŮ
Od raného středověku k J. S. Bachovi

Supraphon, Praha, 1982
obálka Milan Kovář
1. vydanie, 4.000 výtlačkov

hudba, hudobná teória
168 s., slovenčina

mäkká väzba s prebalom
stav: dobrý

4,00 € *dasem*hud*

PREDANÉ *114* (kontrola 20/1/2016)

"Vznik této knížky byl motivován zejména rostoucím zájmem veřejnosti o hudbu J. S. Bacha a ovšem i o hudbu, jež Bachovi předcházela. Jména Machaut, Lasso, Palestrina či Monteverdi zdaleka nejsou pro dnešního posluchače pouhými pojmy z učebnic dějin hudby. Jejich skladby zaznívají zásluhou řady specializovaných souborů z koncertních pódií, z rozhlasu i gramofonové desky a jsou přijímány nikoliv už jen jako exkluzivní nahlédnutí do odeznělé minulosti, ale jako živě promlouvající hodnota. Zatímco se první, rychle rozebrané vydání Koubovy práce sousředilo na líčení vývoje staré hudby do éry baroka, pak toto druhé vydání rozšiřuje látku knihy o velkou epochu hudebního klasicizmu, s jehož díly se soudobý posluchač setkává zvláště často. Stejně jako v kapitolách předchozích se však autor nezabývá jednotlivými osobnostmi (to bývá tradiční úkol dějin hudby), nýbrž tím, čo hudbu různých tvůrců spojovalo. Přináší jasný, sdělný a přehledně členěný, současně však nikoliv simplifikující výklad o slozích, v nichž skladatelé minulých staletí komponovali; nejvýznamnější autory představuje malým slovníčkem na posledních stránkách. Kouba věnuje přiměřenou pozornost také základním skutečnostem obecných a kulturních dějin a naznačuje i souvislosti mezi řečí hudby a dobovými ideovými a kulturními proudy. Jeho kniha proto míří nejen k rostoucí obci posluchačů staré hudby, nejen k studentům odborných hudebních škol, ale i k nespecializovaným zájemcům o historii, jimž se snaží poskytnout alespoň základní informace o postavení hudby ve všeobecných a kulturních dějinách staré Evropy."