Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 12. marca 2014

SPILLMANN, JOSEPH - OBEŤ SPOVEDNÉHO TAJOMSTVA


var.1
SPILLMANN, JOSEPH

OBEŤ SPOVEDNÉHO TAJOMSTVA

Spolok sv. Vojtecha, Trnava, 1942

beletria, román, detektívky, literatúra švajčiarska
206 s., slovenčina
hmotnosť: 200 g

tvrdá väzba, nepävodná preväzba

OVER 2x

Nejeden z našich členov pozná už túto knihu. V slovenčine prvý raz vyšla roku 1936 a vydalo ju nakladateľstvo Posla Božského Srdca Ježišovho v Trnave. Prečo ju teda Spolok sv. Vojtecha vydáva v novom preklade a prečo ju dáva ako členský podiel na rok 1943? Preto, aby sa v stotisícovom náklade rozletela medzi všetkých spolkových členov doma i za hranicami. Lebo historický román „Obeť spovedného tajomstva“ je kniha skutočne vzácna, ktorá si zaslúži, aby sa čím väčšmi rozšírila medzi slovenským ľudom. Jej obsah nie je totiž vymyslený, ale skutočný. Obľúbený spisovateľ nemecký P. Jozef Spillmann S. J. napísal ju podľa skutočnej udalosti, ktorá sa stala roku 1888 vo Francúzsku. Vtedy písaly o nej všetky noviny, nielen katolícke, ale i nekatolícke a neverecké. Celý svet obdivoval hrdinského kňaza, ktorý priniesol takú mučenícku obetu svojmu svätému povolaniu. Páter Spillmann napísal túto knihu roku 1896. Vtedy žily ešte mnohé osoby, o ktorých je tu reč. Preto premenil ich mená a popremieňal i niektoré vonkajšie okolnosti, aby sa tieto osoby nevyzradily a prípadne nemaly nejaké nepríjemnosti.

Kniha si zaraz získala srdcia všetkých čitateľov. V prvom roku bolo ju treba tri razy vytlačiť, tak chytro ju ľudia rozchytali. Odvtedy stále vychádzala v nových a nových vydaniach a do roku 1934 vytlačili ju už tridsaťosem ráz! Okrem toho prekladali ju do rozličných rečí, podľa nej napísali divadelnú hru, ha i sfilmovali ju. Tento film raz ukazovali aj u nás na Slovensku a všade vzbudil zaslúženú pozornosť. Ale najmä divadelná hra je u nás všeobecne známa, a kto ju raz videl pekne zahrať, nezabudne na ňu do smrti.

Nuž nie div, že aj prvé slovenské vydanie tejto knihy minulo sa v krátkom čase a že teraz ako členský podiel vychádza v novom vydaní. Nech ju teda naši členovia prijmú ako vzácny vianočný dar od Spolku sv. Vojtecha. Nech si ju ako jedinečnú knihu opatrujú vo svojej domácej knižnici, aby sa zachovala aj ich deťom. Nech ju znovu a znovu čítavajú pri útulných domácich posiedkach, lebo je to kniha zriedkavá, ktorá múdreho čitateľa na dúšok zabaví i poučí. A akéže poučenie má vyčítať z nej každý čitateľ dobrej vôle i srdca? Ľahko ho uhádnuť, tu ho máme ako na dlani:

Milujme dušou-telom svoju duchovnú matku Cirkev, ktorá vychováva takýchto hrdinov. Rovnako milujme i svojich kňazov, zastávajme ich pred skrytými aj verejnými nepriateľmi, a nadovšetko modlievajme sa za nich každodenne, aby božský Spasiteľ štedro požehnával všetky práce a kroky ich kňazského života.

Veď či je možná vec, aby sa takéto šľachetné predsavzatie neozvalo v každom čitateľovi, ktorý túto knihu prečíta s láskou a porozumením?
Maroš Madačov,








     
var. 2

var. 2