Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 20. februára 2018

ELDREDGE, JOHN - OČARUJÚCA

ELDREDGE, JOHN
ELDREDGE, STASI

OČARUJÚCA
Tajomstvá duše ženy
(Captivating)

Redemptoristi, Bratislava, 2006
preklad Jaroslava Pytelová, Terézia Turoňová
obálka Ľudmila Králiková
1. vydanie
ISBN 80-968638-9-4

náboženská literatúra, partnerstvo,
264 s., slovenčina
hmotnosť: 383 g

tvrdá väzba s prebalom
stav: veľmi dobrý

1,60 €

*olepa* in **S7S**

Krása je podstatou ženy. Toto tvrdenie sa nám môže zdať nepravdivé v čase mnohých súťaží miss krásy, v čase, keď sa určujú ideálne miery, ktoré sú pre mnohé ženy nedosiahnuteľné. A aj v srdci samotných žien je zmätok, keď ich krása je na jednej strane obdivovaná, vyhľadávaná, žiadaná, na druhej strane napádaná, zneužívaná, využívaná, popieraná... „Si priveľmi..., si primálo...“

No krása je podstatou ženy preto, lebo je stvorená na obraz a podobu Boha. Ako muž má byť obrazom Boha — bojovníka, tak žena má byť obrazom krásneho Boha, akoby stelesnením jeho krásy.

Očarujúca sa zaoberá otázkou krásy z mnohých pohľadov. Odpovedá žene na jej najhlbšiu otázku: „Som krásna? Bude mať niekto o mňa záujem? Neostanem sama?“ No nedáva lacnú odpoveď. Vedie srdce ženy cestou uzdravovania do hlbín vlastnej duše a zároveň do srdca Boha, ktorý žene daroval svoju krásu. Autori potom ukazujú cestu, ako žena môže a má svoju krásu spoznávať, odhaľovať, a tým pozývať muža, aby kráčal s ňou cestou srdca ako jej ochranca...

Krása ženy nie je niečo, čo treba skúmať a vylepšovať. Je to dar, ktorý je v srdci každej ženy. Treba ho s úctou poznávať a prežívať.

Boh naozaj chce, aby ste vedeli, kto ste. Chce, aby ste chápali svoj život, aby ste vedeli, odkiaľ ste prišli a kam idete. Poskytuje to veľkú slobodu. Slobodu bytia, darovania sa a lásky. Môžeme vám teda na chvíľu pripomenúť, kto skutočne ste?

Ste žena. Nositeľka Božieho obrazu. Koruna tvorstva. Boh si vás vyvolil predtým, ako stvoril čas a priestor. Ste úplne a vrúcne milovaná. Ste vzácna, hľadaná, milovaná vášnivou túžbou vášho Snúbenca, Ježiša. Ste nebezpečná svojou krásou a životodarnou silou. A ste veľmi potrebná.

Môžete byť silná a nežná vďaka tomu, že ste boli ako žena vykúpená a zachránená. Cez vás Boh hovorí o svojom milosrdenstve, tajomstve, kráse a svojej túžbe po dôvernom vzťahu. Ste príťažlivá, môžete riskovať byť citlivá, ponúkať ľuďom hodnotu svojho života práve tak, ako aj svoje potreby, pretože ste chránená Božou láskou. Spolupracujete s Bohom prinášajúc život - vo svojich aktivitách, v práci i v živote ostatných ľudí. Vaše trpiace a prebúdzajúce sa srdce vás vedie priamo k Ježišovým nohám, kde na neho čakáte a slúžite mu. Oči jeho srdca boli a stále sú upreté na vás. Kráľ je očarený vašou krásou.

Potrebujeme vás. Chceme, aby ste naplno bdeli s Ježišom, aby vo vás ožili túžby, ktoré vložil do vášho vnútra, aby ste mohli skutočne žiť pre neho, aby ste mohli plniť úlohu, ktorá je zverená iba vám. Možno máte byť koncertnou umelkyňou alebo učiteľkou. Možno máte byť neurologičkou alebo cvičiteľkou koní. A možno ochrankyňou prírody, opatrovateľkou chudobných, starých alebo chorých. Určite ste však povolaná aby ste boli ženou, kdekoľvek vás Boh vedie.

Moja milá, je to veľmi dôležité. Nech už je vaše povolanie akékoľvek, máte ozdobovat svet svojím tancom, nasledovať Ježiša, kdekoľvek vás povedie Najskôr vás privedie k sebe A potom vás bude viesť, aby ste s ním išli do sveta, ktorý miluje Ježiš potrebuje, aby ste ho milovali aj vy.

Je to jeho Pozvanie.

Ježiš vám ponúka svoje rameno. Pozýva vás do tanca. Pýta sa: „Venujete mi tento tanec., každý deň vášho života?" Uprene vám hľadí do očí. Je očarený vašou krásou. Usmieva sa Nezáleží mu na tom, čo si kto myslí. Je sebaistý. Bude vás viesť Čaká iba na vašu odpoveď.

Môj milý mi hovorí:

„Hor' sa, priateľka moja,
holubica moja, 
krásava moja, a poď!" (Pies 2,10).






PÔŽITKÁRSTVO

Či máme tendenciu dominovať, riadiť alebo tendenciu utiahnuť sa do samoty, skľúčenosti a skrývať sa..., bolesť v nás zostáva. Hlboké túžby nášho ženského srdca sa nestratia len tak. A tak si doprajeme. Ak sa necítime dostatočne prijímané, uznávané, kúpime si niečo pekné. „Doprajeme si“ ďalšiu porciu zmrzliny alebo najväčšiu dávku nejakého jedla vo chvíli, keď sa cítime osamelé. Prenesieme sa do imaginárneho, snivého sveta, aby sme tak uhasili smäd svojho srdca. Romantické novely (je to miliardový biznis), telenovely, talk show, klebety, nespočetné množstvo ženských časopisov - to všetko kŕmi vnútorný život nášho snívania o vzťahoch, ktoré nahrádzajú - na chvíľu - skutočnú lásku. Nič z toho nás však naozaj neuspokojuje, a tak sa pokúšame zaplniť prázdnotu v nás svojimi malými neresťami (voláme ich „zlozvyky“). Brent Curtis ich nazýva „malými ľúbostnými románikmi“. Im odovzdávame svoje srdce namiesto toho, aby sme ho darovali Bohu.

Snívaním cestou do práce si predstavujeme zmysluplné alebo neľahké rozhovory, v ktorých sa dokážeme úžasne vyjadrovať. Svoju predstavivosť sústreďujeme na lacné romány, predstavujúc si seba ako nádhernú hrdinku - pôvabnú, prenasledovanú, krásnu. Sme nekonečne tvorivé v oddávaní sa týmto „cudzoložných predstavám“. Iste sa neobmedzujeme iba na jednu.

Postojte chvíľu a pouvažujte nad svojou situáciou. Keď sa znova ozve rana vo vašom srdci, ktorým smerom sa uberáte namiesto toho, aby ste vykročili k Bohu? Míňanie peňazí, hazardné hry, flámy, upratovanie, nakupovanie, pitie, súrna práca, čistenie, cvičenie, pozeranie filmov, situačné komédie, talk show, a dokonca i negatívne emócie sa môžu stať tým, čím sa rozmaznávame. Keď je naše srdce plné nedôvery, posudzovania iných, alebo dokonca hanby, falošne sa im oddávame, pretože sa nám stali všednými a pohodlnými. Robíme to miesto toho, aby sme tej bolesti dovolili privinúť nás bližšie k Bohu.

Nanešťastie, neresti v nás vyvolávajú dojem, že sa cítime lepšie... na chvíľu. Zdá sa, že „fungujú“, no v skutočnosti iba zväčšujú potrebu opäť sa im oddávať. Je to nočná mora závislosti. Tento problém siaha ďaleko za hranice „drog“. Svoje srdce dávame rôznym iným „milencom“, ktorí si vyžadujú našu pozornosť a nárokujú si na ďalšie oddávanie sa im. Ochutnáme niečo, o čom si myslíme, že je dobré. Túžby prestávajú na chvíľu bolieť, no neskôr sme opäť prázdne a potrebujeme byť znovu naplnené.

Spôsoby, akými umŕtvujeme svoju bolesť, túžby a svoj zármutok, nie sú neškodné - sú zákerné, zhubné. Usadia sa ako rakovina v našej duši a ak si ich raz pripustíme, stanú sa krutými a nemilosrdnými zároveň. Aj keď ich vyhľadávame iba kvôli chabému uvoľneniu zo svojich životných trápení, útočia na nás a väznia nás v reťaziach, ktoré nás oddeľujú od Božieho srdca aj od ostatných sŕdc okolo nás. Samy sa tak dostávame na „samotku“, kde je každá z reťazí ukovaná z nášho vlastného pôžitkárstva. „Naši milenci sa tak stotožnia s našou identitou, že zrieknuť sa ich sa nám môže zdať ako vlastná smrť... Čudujeme sa, či je možné bez nich žiť“ (Posvätná Romanca).

Nemusíme sa hanbiť za bolesť svojho srdca - za to, že potrebujeme, dychtíme a lačnieme po niečom oveľa väčšom. Všetko v našom srdci cíti bolesť.